ny_galgo_espanol ny_skotsk_hjorthund ny_afghanhund ny_borzoi ny_whippet ny_greyhound ny_basenji ny_faraohund ny_cirneco ny_magyar_agar ny_saluki ny_sloughi

Förklarade text till FCIs regler rörande mätraserna whippet och italiensk vinthund

2019-05-07

Hund som fyllt 1 år (12 mån) får mätas oavsett om den har lure coursinglicens eller ej.

Finns ingen licensbok ska hundägaren ha originalet med sig och skicka in det till registratorn tillsammans med licensboksansökan när de tre licensloppen väl är klara och godkända.

Finns det licensbok och hunden är mellan 1 och 2 år (12 och 24 månader), görs en typ 1 mätning.

Ägare med hund mellan 1 och 2 år kan även själva begära en ommätning om den första mätningen inte känns korrekt (Typ 3 i licensboken). Även PKLC har rätt att begära en ommätning av hund som är mellan 1 och 2 år (Typ 5 i licensboken).

Hund under 2 år får delta på prov utan att mätas men springer då i klass 2. Tror man att ens hund är en klass 2-hund så spelar det kanske ingen roll men blir den sen inmätt till klass 1 så får man bara räkna poäng för ett eventuellt EM-kval från den klass man blir slutmätt till, övriga poäng försvinner.

Hund som fyllt 2 år och har en licensbok måste göra en typ 2 mätning innan säsongsstart för säsongen efter hunden fyllt 2 år. Med säsongsstart räknas anmälningstidens utgång för första provet för året.

Hund som ej har licens och är 2 år eller mer innan säsongsstarten (i det här fallet 1/4 2019) och tar sin licens under året måste göra en typ 2 mätning innan den får börja tävla.

Exempel:
- 2019 går anmälningstiden för årets först prov ut den 1/4, hund som fyller 2 år någon gång före det datumet måste ha gjort sin typ 2 mätning innan det datumet för att få tävla. Sker inte detta kommer hunden inte att kunna tävla förrän typ 2 mätningen är gjord. Vill man tillexempel tävla första gången för året på något av de andra proven så måste typ 2 mätningen vara gjord innan anmälan för just det provet stänger.

- Hund som fyller 2 år efter den 1/4 2019 får i detta exempel springa hela 2019 innan typ 2 mätningen behöver göras. Den måste däremot vara gjord innan säsongsstarten för år 2020. Det man kan tänka på är ifall man vill tävla utomlands under 2019 och hunden har fyllt två år när den tävlingen är så kan det vara bra att ha gjort typ 2 mätningen då säsongsstarten kan räknas olika i olika länder.

- Hund som ej har licens och fyller 2 år efter säsongsstarten (i det här fallet 1/4 2019) och tar sin licens under året får springa hela 2019 innan den måste gör en typ 2 mätning, som alltså måste göras innan säsongsstarten 2020. Däremot är det fritt fram att mäta in (typ 1 eller 2 beroende på ålder vid inmätningen) för att få springa i ”rätt” klass redan från början. Tänk på att poäng på årsbästalistan bara räknas för den klass man blir slutmätt till.