ny_greyhound ny_cirneco ny_borzoi ny_sloughi ny_afghanhund ny_whippet ny_saluki ny_faraohund ny_magyar_agar ny_basenji ny_skotsk_hjorthund ny_galgo_espanol

EM - poängräkning för uttagning

(original från 2012 inkl. revideringar tom 2016-11-10 baserat på beslut i PKLC)

Varje deltagande hund får 1 p per slagen hund räknat på placeringen. Hunden måste ha godkänt prov för att erhålla poäng för slagna hundar. Som slagna hundar räknas samtliga hundar som startar i lopp 1, inklusive utlandsägda hundar. (De utlandsägda hundarna faller bort från redovisning av EM-listor)

Hundar på placering 1-10 erhåller extrapoäng i en fallande skala.

1:a plats 20 p
2:a plats 18 p
3:e plats 16 p
4:e plats 14 p
5:e plats 12 p
6:e plats 10 p
7:e plats 8 p
8:e plats 6 p
9:e plats 4 p
10:e plats 2 p
Från plats 11 och nedåt får hundarna inga placeringspoäng.

Vid könsdelade lopp räknas poäng på tikar/hanar var för sig.
Vid icke könsdelade lopp räknas poäng på tikar/hanar tillsammans, sedan flyttas hanar/tikar in på respektive lista.
Max 5 prov får tillgodoräknas.

Vid delad placering på poänglistan där hundar ligger på samma slutpoäng rangordnas hundarna enligt följande;
1. Lägst antal poänggrundande prov
2. Flest antal slagna hundar
3. Högsta placering
4. Har hundarna samma placeringar på samma antal prov och har slagit lika många hundar på sina prov ska medelvärdet av slutpoängen på proven användas för att särskilja dem.

För Whippet och Italiensk Vinthund gäller att hundar som under året ändras från Klass 2 till Klass 1 inte får tillgodoräkna sig poäng från prov där de fått poäng i klass 2 listan till klass 1 listan.

Exempel på poängräkning

Prov med utlandsägda hundar
På provet deltar två utlandsägda hundar, de räknas med i resultatlistorna som startande hundar och får ”poäng” men behöver inte redovisas i uttagningslistorna för EM då de inte kan kvala till EM för Sverige. Däremot så ”tar” de den placeringspoäng de skulle haft om de varit svenskägda.

Delad placering på prov;
Prov med 24 startande whippettikar i klass 1
Det finns 2 stycken på 4:e plats - båda hundarna erhåller då poäng som om de varit själva på placeringen dvs. 14 p för placering och 24-4=20 p för antal slagna hundar – totalt 34 p
Det finns 4 st på 12:e plats - samtliga fyra hundar erhåller då poäng som om de varit själva på placeringen dvs. 0 p för placering (inte inom de 10 som får placeringspoäng) och 24-12=12 p för antal slagna hundar – totalt 12 p.

Poäng vid ej könsdelat prov när det finns könsdelade listor;
Poängen delas ut för tikar och hanar gemensamt, dvs startar det totalt 9 hundar (4 hanar + 5 tikar) så räknas placeringen för alla totalt. Ex. plac 1 hane, 2 tik så får hanen på plats 1 med sig 20p för placering + 9-1=8p för antal slagna hundar så totalt 28p. För tiken på plats 2 så får hon med sig 18p för placering + 9-2=7p dvs totalt 25p.