ny_basenji ny_sloughi ny_galgo_espanol ny_borzoi ny_faraohund ny_afghanhund ny_saluki ny_greyhound ny_whippet ny_magyar_agar ny_skotsk_hjorthund ny_cirneco

Är det riskabelt för min hund?

Om din hund är i god kondition är inte risken för skador större än om den skulle springa lös någon annanstans. Det som kan vara annorlunda är att hunden jagar och därmed får ett adrenalinpåslag och glömmer bort att vara försiktigt eller inte tar hänsyn till om den har ont någonstans. Lure coursing skall därför inte ses som ett tillfälle att motionera hunden. En god uppvärmning och nedvarvning av din hund före respektive efter ett lopp minskar risken avsevärt för att din hund ska skada sig oavsett om det är tävling eller träning. Ju kallare väder, desto mer uppvärmning kräver hundens muskulatur! Ha gärna ett täcke på hunden medan du värmer upp hunden om det är kallt ute.

Tänk på att inte ge hunden stora mängder mat inom 4 timmar före ett lopp. För raser med känd risk för magomvridning ska mat ges ännu längre i förväg och dessa ska heller inte äta för snart efter ett lopp. Var även försiktig med att låta hunden dricka stora mängder vatten 30 minuter före och efter lopp. För att minska risken för skador på hundens tår och tassar se till att din hund har välklippta klor och glöm inte bort sporren.

Skulle din hund mot förmodan skada sig i samband med lure coursing, låt den vila och läka ordentligt. Skador på ledband och leder kan bli permanenta om de inte får tid på sig att läka ut ordentligt. Det finns skador som tar mer än 6 månader för att hinna läka ordentligt, trots att hunden inte varit halt i mer än några dagar. Alla skador som uppkommer vid träning och prov ska rapporteras till PKLC.