ny_sloughi ny_skotsk_hjorthund ny_faraohund ny_greyhound ny_afghanhund ny_whippet ny_cirneco ny_magyar_agar ny_basenji ny_saluki ny_galgo_espanol ny_borzoi

Hur börjar jag med LC? 

När man vill börja med lure coursing tar man sin hund till ett träningstillfälle. Det finns fem stycken lure coursing klubbar (LCK) i Sverige som anordnar träningar. Länkar till dessa finns under rubriken Länkar. Alla träningar som anordnas utlyses under rubriken Träningar. För att få delta i träningar och prov måste man vara medlem i Svenska Vinthundklubben. Man får dock prova på träning vid ett tillfälle utan krav på medlemskap.

Börja med att ta reda på när nästa träning hålls. Vid vissa träningar är det obligatorisk föranmälan, vid andra anmäler man sig på plats. Kontakta gärna den som står som ansvarig för träningen och tala om att du är nybörjare, då kommer du få all hjälp du behöver när du kommer till träningen. Alla hundar som deltar i lure coursing-träningar eller -prov måste bära munkorg när de springer. Kontakta din lure coursing klubb för att få hjälp med detta.

När hunden på träning har visat att den är fokuserad på att jaga trasan och klarar att springa tillsammans med en annan hund, kan man låta hunden ta licens för att den ska kunna delta på prov. Detta gör man genom att låta hunden springa så kallade licenslopp på träning inför en licensgivare som avgör om hunden springer godkänt. Tre godkända licenslopp inför minst två olika licensgivare krävs för att få godkänd licens. När hunden har fått sin licens kan den delta i lure coursing-prov för att försöka erövra certifikat och i slutändan championat.

För att få delta på lure coursing-träning ska hunden vara minst 9 månader gammal. Har man för avsikt att börja med lure coursing kan det dock vara en bra idé att förbereda hunden hemma redan som liten. Det kan man göra genom att låta den leka med trasor eller plastremsor. Dra en trasa fäst i en lina utmed marken eller liknande. Tycker hunden att det är roligt hemma, så brukar den förstå vad som ska göras direkt på första träningen.