ny_whippet ny_sloughi ny_borzoi ny_faraohund ny_skotsk_hjorthund ny_greyhound ny_galgo_espanol ny_basenji ny_afghanhund ny_saluki ny_magyar_agar ny_cirneco

Hur börjar jag tävla?

All lure coursing-verksamhet sker i Svenska Vinthundklubbens, SvVK:s regi och för att kunna deltaga på aktiviteter krävs medlemsskap i SvVK. För att hunden skall kunna börja tävla behöver den licens.

Licens

För att börja springa licenslopp måste hunden vara 12 månader.

De två första licensloppen kan tas då den är 12 månader, men för det tredje loppet måste den vara 15 månader (basenji, italiensk vinthund, podengo portugues, whippet), respektive 18 månader (alla andra raser). Detta är också åldern för då de olika raserna får börja tävla.
Efter att hunden sprungit ensam flertalet gånger och man ser hur den springer, kan det vara dags att börja ta licens.

När du känner att din hund är redo för detta, skriver du ut blanketten Ansökan om licensbok som finns under rubriken Dokument/Blanketter och tar med den till nästa träning, tillsammans med stamtavlan.

Hunden ska springa tre godkända licenslopp. Dessa måste genomföras vid minst två olika tillfällen och skall godkännas av minst två olika licensgivare.

Det kan vara bra att redan före träningen kontrollera så det finns en licensgivare/domare på plats.

Du kan själv få ordna med en stödhund till träningslopp/licenslopp. När du har hittat en hund som din hund kan springa sitt lopp med, prata då med träningsledaren/licensgivaren om att du vill ha ett licenslopp. Fyll i hundens uppgifter på blanketten och lämna den till den som ansvarar för licensloppen. Den personen ska kontrollera att hundens uppgifter stämmer med stamtavlan, skanna hunden och fylla i chipnumret på blanketten.

När hunden har genomfört tre godkända lopp så skickar du in din blankett (originalet, men behåll en kopia) och en kopia av originalstamtavlan till PKLC:s registrator (adresser finns under rubriken Registratorer). Samtidigt betalar du in licensboksavgiften, 600:- till plusgiro 1582585-4. Tänk på att det är en handläggningstid på fyra veckor för utfärdande av licensbok, och du kan inte starta ett LC-prov utan din licensbok.

Prov

Lure coursing-proven finns under rubriken LC-prov. Tänk på att anmälningstiden har både ett start- och ett slutdatum. Anmälningar/betalningar före eller efter denna tid accepteras inte.