ny_faraohund ny_afghanhund ny_magyar_agar ny_whippet ny_basenji ny_greyhound ny_borzoi ny_sloughi ny_cirneco ny_skotsk_hjorthund ny_saluki ny_galgo_espanol

Hur går ett LC-prov till? 

Att åka på LC-prov, kanske för första gången, kan lätt kännas lite stressigt om man inte vet hur det hela fungerar och vad som händer och när det händer. Här går vi igenom provdagen och vad du bör tänka på.

Ungefär en-två veckor före provet kommer du att få information (deltagar-PM) skickad till dig. Den informationen innehåller bl.a. incheckningstider för de olika raserna. Svenska Vinthundklubbens Regler och Anvisningar för LC-prov gäller, dessa behöver du läsa innan du deltar på ett prov. Observera särskilt att varje ägare är ansvarig för sin hund och för alla eventuella skador som denna kan orsaka. Kom också ihåg att en hund som kommer lös kan skapa en farlig situation. Det är därför viktigt att du ser till att ha din hund väl kopplad eller selad hela tiden. Flexi/Rull-koppel eller liknande koppel ska inte användas.

 

Checklista:

* Licensbok och pass/stamtavla/vaccinationsintyg
* En godkänd, passande munkorg och tävlingstäcke i färgerna rött och vitt.
* Skål och vatten
* Extra koppel
* Om man har en bil där hunden kan se ut och den kan se banan från bilen, kan det vara bra att ha något att täcka över så den inte ser.
* Något att sitta på
* Kontanter

Incheckning

Börja med att leta upp var incheckningen sker. Det finns alltid hjälpsamma funktionärer som kan hjälpa dig om du inte hittar. Vid incheckningen lämnar du in din hunds licensbok och uppvisar vaccinationsintyg för kontroll. Här kan du också köpa provkatalogen (om du inte redan fått den hemskickad) och få hjälp med alla andra frågor.

När du lämnar in licensboken prickas du av på sekretariatets lista. Ifall licensboken lämnas in efter den tid som anslagits för rasens registrering kan möjlighet att starta inte garanteras. Licensboken får du tillbaka efter prisutdelningen.

På internationella prov är en veterinärbesiktning och id-kontroll obligatorisk för alla hundar.

Lottning

När incheckningstiden för din ras gått ut lottas startordningen för hundarna i lopp/omgång 1 i sekretariatet. Därefter sätts en startlista per ras/kön upp och du kan se vilket lopp din hund ska springa i och med vem. Håll koll på vilket katalognummer din hund har, kolla i startlistan vilket lopp den ska springa i och vilken färg den ska ha på täcket.

Ta hand om hunden

Det är viktigt att hunden kommer till start väl uppvärmd. Se till att den håller sig i rörelse en bra stund innan starten. Är det kyligt i luften kan det vara bra med ett täcke.

Vi utgår från att alla förstår att man inte under några omständigheter lämnar hundar i bil en varm, solig dag!

Vi rekommenderar allmänt att man inte låter hunden äta på minst fyra timmar före eller efter tävling/träning. Det finns en risk att hunden drabbas av sk magomvridning. Detta är oerhört smärtsamt och kräver omedelbar veterinärvård. Hur känslig en hund är för det här varierar både med ras (stora hundar är generellt mer utsatta) och av individuella faktorer. Var också återhållsam med att ge hunden godis.

Efter loppet är det viktigt att man “går ner” hunden, låter den röra på sig, så att musklerna inte blir stela och låter den varva ner. De flesta hundar vill gärna dricka efter loppet. Efter att den värmt ner och lugnat sig kan den få dricka lite vatten. Efter ytterligare en stund kan du ge den lite mer. Återigen, det här är generella råd och du måste själv känna vad som funkar och är bra för din hund. Varma dagar kan det vara bra att ha kyldukar/våta handdukar att kyla hunden med.

Dags att starta omgång 1

Håll koll på vilket lopp som går, så att du är förberedd och inte kommer för sent till start.

Startområdet består av en “yttre” och en “inre” start och där hittar du utbildade starters. Den yttre startern ropar upp vilket lopp som går/ska gå och vilket nummer och färg de hundarna har i det loppet och vilket lopp som kommer härnäst och att de ska göra sig redo. När ditt lopp ropas upp är det dags att gå till start.

Startern frågar vilket nummer din hund har och du bekräftar med hundens namn. Startern kontrollerar att du har rätt färg på täcket, att munkorgen sitter rätt och att eventuell lindning av sporrar är utförd på rätt sätt.
Du får sedan vänta i startområdet tills startern kallar in dig på banan.

Där tar nästa starter över och hälsar er välkomna. Ni går tillsammans fram till starten och ställer er där startern anvisar, röd hund till vänster, blå/vit hund till höger.

Startern talar om hur starten kommer att gå till, “Jag kommer att starta er med ryggdunk och ‘Tally-Ho’” och ber er göra hundarna klara - ställa dem där de ska stå och ta av koppel/sele. Därefter frågar startern om ni är redo. När båda svarat ja, så går trasan iväg, varpå startern dunkar er i ryggen och ni släpper i väg hundarna. Du släpper hunden i samma sekund du känner dunken i ryggen. Släpper du för tidigt kan hunden få poängavdrag för tjuvstart. Släpper du för sent - “försenad start” - kan den få avdrag för detta likaså.

När hundarna springer står du och den medtävlande på en anvisad plats. När trasan stannat och loppet är slut väntar ni tills startern säger “varsågod att ta era hundar”. Ni går fram och kopplar era hundar och lämnar fältet. Munkorgen ska sitta på tills ni kommit ut från banan.

Efter omgång 1

Nu är det dags att “gå ner” hunden och ge den vatten. Om det är varmt kan man kyla hunden med kylduk eller våta handdukar.

När alla hundar i rasen sprungit räknas poängen ihop i sekretariatet. Din hund måste få minst 50% av maxpoängen för att få starta i omgång 2.

Efterhand som sekretariatet blir klara så sätts listor med poängen upp från omgång 1 samt lottningen/startlistor inför omgång 2. Hunden som ligger etta efter första omgången springer mot tvåan, trean springer mot fyran och så vidare, men startordningen för paren slumpas fram. Kolla vilket lopp din hund springer i och vilken färg den ska ha på täcket.

Omgång 2

Inför andra omgången ändrar man banan. Andra omgången går till precis som den första. Håll koll på hundens katalognummer, vilket lopp du ska starta i och vilken färg på täcket den ska ha. Kom i god tid till starten! Glöm inte att värma upp hunden innan loppet och gå ned hunden efteråt!

Resultat och prisutdelning

När båda omgångarna är avslutade räknar sekretariatet ut slutresultaten och när det är klart är det dags för prisutdelning. Efter prisutdelningen hämtar du ut din licensbok i sektretariatet. Vid nationella prov utdelas certifikat, “cert”. Vid internationella prov utdelas certifikat, cacil och reserv-cacil.

Sist men inte minst viktigt!

Kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund! Ett prov är ett utmärkt tillfälle att träffa gamla och nya bekanta, lära känna nya raser och öka sina kunskaper om lure coursing och vinthundar. På plats finns massor av vinthundskunskap. Var inte rädd för att fråga för att få ta del av den!

Vi ses på fältet!